Jak wybrać kuchenny filtr do wody?

Jak przetwarzać filtry wody Dafi
2 stycznia, 2020
Odwrócona osmoza – co to jest i na czym polega?
15 stycznia, 2020
Pokaż wszystkie

Wybór kuchennego filtra do wody nie jest sprawą łatwą- na rynku dostępne są różne warianty możliwości filtrowania wody użytkowej. Wybór taki uzależniony musi być od potrzeb mieszkańców i danego gospodarstwa domowego. Filtry kuchenne montowane są zazwyczaj w szafkach pod zlewozmywakowych, a czasem na bateriach kuchennych. Filtry są na tyle designersko projektowane, iż można je bez problemu dobrać do wyglądu danej kuchni. Poniżej krótki przegląd tego, co wybrać do uzdatniania wody w kuchni.

Ultra – i nanofiltracja wody

Jednym ze sposobów filtrowania wody jest nano filtracja. System ten pozwala na usunięcie z wody takich składników jak proste cukry, aminokwasy, enzymy oraz niektóre jony. Jest to sposób filtrowania o mniejszej dokładności. Nano filtracja to dobre rozwiązanie, jeżeli zależy nam na punktowym zmiękczeniu wody. To rozwiązanie dobre dla osób, które chcą mieć mniej twardą wodę o lepszym smaku i zapachu.

Innym sposobem na filtrowanie wody jest ultrafiltracja. Jest o najmniej dokładny sposób filtrowania wody użytkowej. Ultrafiltracja polecana jest osobom, którym zależy na klarownej, przejrzystej wodzie- do takich celów nadaje się one idealnie. Membrana ultrafiltracyjna zatrzymuje także bakterie, barwniki oraz białka.

Odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza jest najpowszechniejszym i najlepszym sposobem na filtrowanie kuchenne wody. Odwrócona osmowa jest w stanie usunąć z wody wszelkie, nawet najbardziej małe zanieczyszczenia, w tym nawet wirusy. System odwróconej osmozy jest szeroko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym jak i spożywczym- świadczy o bardzo dużej dokładności tejże metody. Proces osmozy został odkryty w latach 50 tych w USA jako proces odsalania wody morskiej. Proces filtracji wody w systemie odwróconej osmozy polega na przejściu jej przez membranę osmotyczną. Membrana ta wyglądem przypomina filię naciągniętą na walec. Woda wciskana zostaje pod dużym ciśnieniem na błonę membrany. . Zanieczyszczona woda przesuwa się równolegle do powierzchni membrany. Część wody przechodzi przez membranę i zostaje jako woda czysta. Żywotność membrany osmotycznej to około 3 lata. Trwałość membrany zależna jest od co najmniej kilku czynników takich jak zanieczyszczenie wody, sprawność ochronnych filtrów, temperatury i ciśnienia wody oraz jej zużycia.

Dzbanki i butelki filtrujące

Dostępne w sklepach dzbanki oraz butelki filtrujące są coraz częściej wykorzystywanym sposobem na czystą i dobrą wodę do picia. Filtr posiada wydajność około 200 litrów, a jego zużywanie się trwa około czterech tygodni. Filtry umieszczone w butelkach i w dzbankach wyposażone są w węgiel aktywny oraz w żywicę jono wymienną, które to składniki skutecznie ją zmiękczają, usuwają z niej chlor i jego pochodne. Ten sposób filtracji jest idealny do szlifowania parametrów wody jaką bezpośrednio spożywany i wykorzystujemy np. do gotowania. Dzbanki i butelki umożliwiają poprawę smaku i zapachu wody, redukcję jej twardości, korektę odczynu pH.

Filtry kuchenne najwyższej klasy pozwalają na montaż wkładów mineralizujących, które umożliwiają kontrolę stanu minerałów.