Czym różnią się wody mineralne i źródlane?

Odwrócona osmoza – co to jest i na czym polega?
15 stycznia, 2020
Butelka filtrująca – czy to się opłaca
Butelka filtrująca – czy to się opłaca?
18 stycznia, 2020
Pokaż wszystkie
Czym różnią się wody mineralne i źródlane

Woda źródlana czy mineralna? „A co za różnica, przecież to to samo, nazwą się różnią i tyle” – tak myśli wielu klientów i nie przywiązując wagi do składników wody, kupuje pierwszą lepszą butelkę. A tymczasem woda mineralna i źródlana to dwie różne odmiany wody. Czym różnią się wody mineralne i źródlane? I która z nich jest zdrowsza?

Na sklepowych półkach pełno jest różnego rodzaju wody butelkowanej: mineralnej gazowanej, niegazowanej, smakowej, źródlanej – często jeden producent oferuje kilka rodzajów wody. Naprawdę łatwo się w tym pogubić, stąd klienci często nie zadają sobie trudu dowiedzenia się czegoś więcej o rodzajach wody butelkowanej i tego, czym właściwie różni się ona od wody z kranu. Jakie są najpopularniejsze fakty i mity na temat tego, czym różnią się wody mineralne i źródlane?

Cechy wspólne i różnice

Zarówno woda mineralna, jak i źródlana pochodzą z zasobów podziemnych. Płyną przez dobrze izolowane geologiczne kanały i dzięki temu nie są narażone na zanieczyszczenia, którym ulegają wody gruntowe na skutek działalności człowieka, zachowują także czystość pod względem mikrobiologicznym. Ich naturalny skład mineralny pozostaje zachowany także po rozlaniu do butelek, dokonywanym z zachowaniem wymaganych środków higienicznych. Ani woda mineralna, ani źródlana, z racji swojej pierwotnej czystości, nie wymaga poddawania jej procesowi uzdatniania (chlorowania, oczyszczania), w odróżnieniu od wody, która płynie w naszych wodociągach.

Czym zatem różnią się wody mineralne i źródlane? Według najprostszego i ogólnie przyjętego podziału wodą mineralną nazywany taki rodzaj wody wydobywanej z zasobów podziemnych, w której ilość składników mineralnych wynosi powyżej 500 mg/l, ale nie więcej nić ok. 1000 mg/l (powyżej tej granicy znajdują się już wody lecznicze). Woda źródlana zawiera natomiast do 500 mg/l składników mineralnych. Ilość zawartych w wodzie minerałów nie pozostaje bez wpływu na jej smak: woda mineralna, bardziej bogata w minerały (takie jak żelazo, magnez, sód czy wapń), ma bardziej wyrazisty smak, jest także wyczuwalnie twardsza. Smak wody źródlanej jest łagodniejszy; spożywając ją, czujemy przede wszystkim po prostu smak czystej wody. To, czym różnią się wody mineralne i źródlane – czyli zawartość minerałów – sprawia, że polecane są one do picia różnym osobom, w zależności od ich wieku i stanu zdrowia.

Dla kogo woda mineralna?

Wodę mineralna powinny pić przede wszystkim kobiety w ciąży – ich organizmy mają większe zapotrzebowanie na minerały. Nie dotyczy to jednak sodu, dlatego przed zakupem wody dla ciężarnej warto sprawdzić, czy nie ma go w jej składzie zbyt dużo.

Woda mineralna polecana jest też osobom prowadzącym aktywny tryb życia, uprawiającym sport, narażonym na wysokie temperatury, a także cierpiącym na dolegliwości żołądka i układu trawiennego czy osteoporozę. Także zdrowe osoby prowadzące spokojny tryb życia mogą śmiało sięgnąć po wodę mineralną.

Dla kogo woda źródlana?

Ze względu na swój delikatny skład i smak woda źródlana zalecana jest małym dzieciom i niemowlętom (którym przed podaniem należy ją przegotować), osobom starszym oraz cierpiącym na nadciśnienie oraz choroby nerek i serca. Poza tym może ją spożywać każdy, w tym również do picia i przygotowywania posiłków, w zastępstwie wody z kranu.